Lezing over carnaval in West-Brabant op 1 november in De Vaert

Bietboere en Meerminne,

Heemkundekring De Steenen Kamer nodigt geïnteresseerden uit voor een lezing over carnaval in West-Brabant op woensdag 1 november vanaf 19.30 uur in gemeenschapshuis De Vaert.

Journalist en verslaggever Frank Timmers van BNDeStem heeft een presentatie samengesteld van het carnavalsfeest in het algemeen en de viering van het feest in West-Brabant in het bijzonder. Die lezing wil hij graag delen met heemkundekringen en historische verenigingen in Brabant. In de lezing gaat hij in op de historie van het feest dat al ver voor onze jaartelling werd gevierd, terwijl in de middeleeuwen sprake was van de ‘blauwe schuit’.

Natuurlijk komen de figuren van prins en nar, grootste boer en adjudant aan de orde. Daarbij zal Frank zijn lezing aanpassen aan de plaats waar hij zijn verhaal mag vertellen. ,,Want in Steenbergen is bijvoorbeeld sprake van Jan Oorlog, maar in Wouwse Plantage wordt gesproken over een ‘sjampetter’ en in Etten-Leur van de Pliessie”, geeft Frank Timmers aan.

De Raad van Elf, het gebruik van een motto en een stuk historie van de plaatselijke carnavalsvereniging worden ingepast. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van veel afbeeldingen en foto’s om het verhaal te ondersteunen. Al die onderdelen worden belicht tijdens de lezing.

De toegang voor leden van Heemkundekring De Steenen Kamer is gratis op woensdag 1 november vanaf 19.30 uur, gemeenschapshuis De Vaert, Kapelaankockstraat 54, Welberg.

Niet leden betalen 3 euro en krijgen daarvoor een ‘bakske leut’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *