‘Oe & waorom?

Bietboerkes & Meerminnekes!

Zoals jullie vast wel weten, wordt er bij ons in Steenbergen elk jaar carnaval gevierd. De Stichting Karnaval Steenbergen organiseert dit grote feest al sinds 1961. Als het carnaval is, hoef je niet naar school en een heleboel grote mensen nemen ook vrij van hun werk. Om met z’n allen feest te kunnen vieren. Iedereen is dan verkleed, alles is versierd, overal waar je komt wordt vrolijke muziek gespeeld. We dweilen (dansen) en hossen allemaal met elkaar en je ligt meestal pas laat op bed.

Feesten zoals carnaval bestaan al meer dan duizend jaar en worden over heel de wereld gevierd. Bijna overal heb je dan een prins en een nar, maar in Steenbergen hebben we nog een paar bijzondere figuren. Misschien heb je weleens gehoord van de Mussekoning, Jan Oorlog en de Deftige Flodder. Al die figuren zijn er ook in het klein, zij vormen samen het jeugdgevolg met daarbij ook het leutvrouwke. Op deze website wordt uitgelegd waar deze namen allemaal vandaan komen, want dat is best leuk om te weten.

Maar eerst nog even iets over carnaval, dat ook wel vastenavond wordt genoemd. Op woensdag na carnaval begint de vastentijd. Die duurt tot Pasen en vasten betekent dat je bijna niets eet, vooral geen vlees, dus dan ga je zeker geen feest vieren. Dat doe je nog even op de avond vóór het vasten, vandaar vastenavond.

Vroeger was het voor de meeste mensen heel gewoon om te vasten. Dat had te maken met hun geloof in God. Kinderen moesten dan veertig dagen lang alle snoepjes die ze kregen bewaren! Zou jij dat kunnen?

Het woord carnaval komt uit het Latijn (een oude, moeilijke taal) en betekent eigenlijk precies hetzelfde: carne vale. In het Nederlands zouden wij ‘vaarwel vlees’ zeggen. Er wordt ook wel gezegd dat het van carrus navalis komt, wat weer Latijns is voor ‘schip op wielen’. Dat klinkt raar, maar met carnaval is alles anders dan normaal. Daarom zie je in optochten vaak carnavalswagens in de vorm van een boot.

Wat valt er veel te vertellen over carnaval, hè? En nu weet je bijvoorbeeld nog niet eens waarom er boven dit verhaaltje ‘bietboerkes en meerminnekes’ staat en waarom Steenbergen met carnaval Strienestad heet! Wedden dat je carnaval straks nog veel leuker vindt, als je begrijpt hoe dat allemaal zit.

Vrijwillige donatie
Donateur worden? Scan of klik QR
Archieven
Sponsorkliks