Eerste Strienestadse Leutroute op zondag 11 februari

Eerste Strienestadse Leutroute op zondag 11 februari

‘Wàànt ik gaon eerst nog ’n gèèf stukske dweile!’

Leutig nieuws voor alle bietboeren en meerminnen! Op zondag 11 februari wordt voor de eerste keer de Strienestadse Leutroute gelopen. Onder de noemer ‘Wàànt ik gaon eerst nog ’n gèèf stukske dweile…’ wordt dan een stadswandeling gemaakt langs bekende carnavalsplekken en cafés uit heden en vooral ook het verleden. Stichting Karnaval Steenbergen nodigt iedereen van harte uit om mee te komen dweilen.

Oud-nar Ad Vermeulen (de nar meej de blààuwe snor) en oud-prins John Nijssen (Wannes I) zijn de gidsen, die de deelnemers onderweg leutige verhalen van vroeger zullen vertellen. ’Oe was’t ok wir? luidt hierbij het credo, in de hoop dat er vanuit het gezelschap nog veel meer anekdotes boven water komen.

Strieniusplein

Het idee voor de Leutroute is ontstaan rond de viering van het 55-jarig bestaan van het Steenbergse carnaval in 2015. Vooruitlopend op de Leutroute heeft de SKS toen de locatie van het beeldje van de bietboer en de meermin aan het Strieniusplein al opgeknapt.

Nazit

Daar zijn dan ook de start en de ‘finish’ van de Leutroute, die z’n debuut dus gaat beleven op zondag 11 februari. De vertrektijd is om 13.30 uur en na afloop is iedereen welkom bij De Wallevis om gezellig na te praten. De Wallevis trakteert de lopers op bitterballen en wie wil kan, op eigen kosten, aanschuiven voor een heerlijk carnavalsmenu. De wandeltocht zelf eindigt in ieder geval voordat bij Z’Onder Zeil het Zondagachtemiddag Matineej begint. Ook met de carnavalsmis in de Gummaruskerk en de 11 Kroegetocht van De Blaar is rekening gehouden.

Aanmelden

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, consumpties bij de tussenstop onderweg en naderhand zijn voor ieders eigen rekening. Belangstellenden wordt wel verzocht zich uiterlijk voor 1 februari aan te melden via avermeulen@home.nl

App en boekje

Wie de Leutroute na 11 februari zonder begeleiding wil lopen, kan dit doen via de Strienestad app van de Stichting Karnaval Steenbergen, te downloaden in de App Store (iPhone) en de Google Play Store (Android). Ook komt er een boekje te liggen bij Primera De Gilles, Kaaistraat 49, waar ook de Steenbergse VVV-post is gevestigd.

Bedoeling is bovendien dat de Leutroute in de loop der tijd verder wordt uitgebreid met anekdotes en wetenswaardigheden uit het verre en recente verleden. De titel ‘Wàànt ik gaon eerst nog ’n gèèf stukske dweile…’ is ontleend aan het eerste officiële Steenbergse carnavalslied uit 1961.

Foto1: Het vroegere café De Drummer in de Kaaistraat. Archief Ad van de Par

Foto 2: De Kroegentocht van De Blaar dweilt al decennia lang door Strienestad, zoals hier in vroeger jaren bij het voormalige café Blauweind van de familie Veraart (nu grand-café De Keuning). Foto De Blaar/archief SKS

Vrijwillige donatie
Donateur worden? Scan of klik QR
Archieven
Sponsorkliks